úvodní » Interiéry » Kuchyně » Jak zařídit a uspořádat kuchyň?


Jak zařídit a uspořádat kuchyň?

Rozhodli jste se pro rekonstrukci vašeho domu? Pak rozhodně nesmíte vynechat vaši kuchyni, která je základním prvkem každé domácnosti. Základní rozvržení kuchyně bychom měli mít připravené ještě před začátkem stavby nebo rekonstrukce. K zařizování nové kuchyně tedy přistupujte zodpovědně, poraďte se v kruhu rodinném a také s odborníky.

Uspořádání kuchyňské linky

Vhodné uspořádání kuchyňské linky a dostatečné množství prostoru je základem dobré kuchyně. Každá kuchyň je rozdělena na dvě pracovní zóny - potraviny a nádobí, a na tři zóny pracovní - mytí a čištění, příprava, vaření a pečení. Odborníci doporučují tyto zóny optimálně uspořádat, abyste neztráceli čas zbytečným pobíháním byť i po malém prostoru. Návaznost jednotlivých zón by měla odpovídat pracovnímu postupu při přípravě jídla.

S uspořádáním zón souvisí i tvarová uspořádání kuchyňské linky. Ta jsou odborníky i prodejnami označována velkými písmeny abecedy. Nejjednodušší a nejběžnější typ linky využívaný převážně v malých kuchyních je lineární typ označovaný písmenem I. Další často používané linky jsou ve tvaru L, U, G nebo H a jejich varianty s ostrůvky.

Kolem každé zóny si nechte vytvořit dostatečně velký prostor. Obecně se z každé strany doporučuje alespoň 30 cm pracovní plochy. Pracovní plocha pro přípravu pokrmů mezi dřezem a varnou deskou by měla být větší, minimum je 60 cm.

Pracovní plocha

Výška pracovní plochy by měla být od 85 do 95 cm podle vzrůstu osoby, která v rodině zastává funkci šéfkuchaře. Správnou výšku pracovní plochy určíte tak, že se postavíte pracovní desce a ruce ohnete do pravého úhlu tak, abyste je drželi vodorovně nad deskou. Pokud mezi nimi a pracovní plochou bude 15 cm, máte ideální výšku. U varné desky počítejte s odkládací plochou u obou stranách.

Umístění nábytku a spotřebičů

Sestava vybraného nábytku by vždy měla být uzpůsobena možnostem daného prostoru. Klasická sestava vaší linky tedy vychází od chladničky a skříní na potraviny přes první pracovní plochu, kde potraviny odkládáme, k dřezu. Za dřezem následuje další, větší pracovní plocha pro přípravu pokrmů. Celou sestavu ukončuje sporák, vedle něj by měla být ještě odkládací plocha na horké nádoby.

Sestava by měla počítat se všemi potřebnými spotřebiči v dobře přístupné poloze. A jsou vhodnější volné nebo vestavěné spotřebiče? V současnosti se většina spotřebičů vyrábí v klasických i vestavěných variantách. Vestavěné spotřebiče jsou dražší, ale vaše kuchyň bude díky nim působit čistším a uspořádanějším dojmem.

Materiál kuchyňské linky

Při plánování kuchyňské linky je dobré přemýšlet také nad tím, z jakého materiálu kuchyň bude. Materiál, z něhož bude vaše kuchyně vyrobena, vždy vybírejte z rozvahou. Přeci jen jde o investici na několik dlouhých let a je důležité, aby kuchyně vydržela.

  • Laminát a folie - nejběžnějším materiálem na výrobu kuchyňských linek je laminát. Má přijatelnou cenu, širokou nabídku dekorů a nenáročnou údržbu. Díky plastickému povrchu je nábytek hezký na pohled a příjemný na dotek. Dvířka z foliovaného MDF vynikají výraznou odolností vůči vodě.
  • Lak, masivní dřevo a dýha - Klasikou jsou dvířka z masivu a dýhy. Na masiv a dýhy se používají šetrné a zároveň vysoce odolné laky v provedení hluboký mat, který zdůrazní přirozenou krásu dřeva.
  • Akryl a sklo - Novinkou jsou akrylátové materiály, které mají vzhled extra vysokého lesku, jsou neocenitelné z pohled užitnosti - odolnosti proti otiskům prstů, teplu, vlhku i slunci a jsou k dostání v široké škále odstínů a barev.

Kuchyně na míru

Vhodně uspořádat linku a umístit spotřebiče není vůbec snadné. Naštěstí dnes existuje velké množství specializovaných firem a společností, které vám s tímto úkolem ochotně pomohou. Práce s odborníky a konzultace s bytovými architekty vám usnadní spoustu práce a uleví vám od starostí.

Při návrhu se dbá především na funkčnost a praktičnost vaší kuchyně, na vhodné rozvržení pracovní plochy a dostatečný prostor při přípravě či vaření pokrmů a na správnou volbu použitých materiálů. Moderní a kvalitní a správně navržené kuchyňské linky na míru vám umožní plynulé fungování všech činností, které se v kuchyni vykonávají.